Sommer i Sarpsborg

Mennesker som bader på Dusa. Foto.

Sommer i Sarpsborg

1)  Barnas favoritter

Superland/Badeland – INSPIRIA Science Center – Escape History Sarpsborg – Sarpsborg Bowlingsenter – Borgarsyssel Museum – Sarpsborg kino – Jump Trampolinepark – Svev Trampolinepark

Det trenger ikke være fint vær for å bade, leke lære eller underholdes i Sarpsborg… Heldigvis! Uansett vær og vind er det nok å gjøre for de minste i ferien.

 

På INSPIRIA Science Center er det mye spennende å gjøre for alle besøkende! Hopp høyt til himmels i Bungee-trampolinen og vær med på utendørs moro med lek og sykling i den flotte aktivitetsparken. Inne kan du oppleve science show, en reise i universet i planetariet og mye annet moro.

 

Bli også med på Museumsstafetten med Ømus på Borgarsyssel Museum. Her kan barna kan løse mange spennende oppgaver og delta på ulike aktiviteter på de 7 Østfoldmuseene og vinne premier.

Museumsvert på Borgrsyssel Museum. Foto.

Foto: Trine Gjøsund

 

2)  Sarpsborg i et nøtteskall

Torget – Borgarsyssel Museum – Tusenårsstien – Hafslund Hovedgård

Er du en av dem som ikke har vært inne på Hafslund Hovedgård? Eller sett Sarpsborg fra 32 meters høyde på Borgarsyssel Museum? Start gjerne på torget med en is i hånden, og gå opp gågata.

 

Forbi kunst, og Genesis på St. Marie Plass følger du utkikkstårnet helt til du er på Borgarsyssel Museum. Her kan man lære om Sarpsborgs historie i Olavs hall, se Sarpsborg fra utkikkstårnet eller være med på en guidet rundtur. Det er også mye å gjøre for barna, for eksempel Barnas Museumstafett som har aktiviteter for barn på de ulike Østfoldmuseene. Lag våpenbok, løs rebuser, handle som en kjøpmann fra 1700 tallet og mye mer! Prøv deg som heraldiker og lag din egen våpenbok med våpenskjoldene til norske stormenn.

 

Fra Borgarsyssel Museum går Tusenårstien over fossen og helt til Hafslund Hovedgård. Langs stien kan du lese/høre om Sarpsborgs historie i det spennende kulturlandskapet på begge sider av fossen. Vel framme på Hafslund Hovedgård kan du rusle rundt i den vakre parken, som er åpen for alle, året rundt. Er du her på en søndag i sommer kan du være med på en av de oppsatte omvisningene inne på herregården.

– Eller snu hele ruten på hodet og avslutte dagen på et spisested i byen!

Hafslund Hovedgård. Foto.

 

 

3)  Kystsommer

Høysand – ISI Bar – Salt Restaurant Høysand Bad – badeplasser i Sarpsborg

Det er lite som slår en dag på stranden eller langs kysten om sommeren. Ta turen til Høysand og nyt den berømte bæggisen på ISI Bar, eller kanskje en rosa softis? Etter utallige runder i stupetårnet og en lang dag på stranda, passer det bra å avslutte det hele med en matbit på Salt Restaurant Høysand Bad. Det finnes mange fine badeplasser i Sarpsborg. De mest populære finner du her!

Veteranbil foran ISI-bar på Høysand i Sarpsborg. Foto.

Foto: Vetle Magelssen

 

 

4)  Kultur i Sarpsborg

Olav Den Heldige – Olavsfestivalen.
Hvordan var det i Sarpsborg for 1000 år siden? Reis tilbake i tid med Olavsfestivalen i Landeparken. Her kan hele familien oppleve vikingmarked, vikingslag, gjøglere, håndverkere, musikk, mat, skrøner fra vikingskalder, klatring i klatreparken og et spennende vandreteater. Gå heller ikke glipp av et helt nytt teaterstykke om Olav den Heldige. «Olav Den Heldige – BORG» er en helt nyskrevet musikal fullspekket med norrøn mytologi, moderne superhelt-action og komedie.
Vikingmarked i Landeparken

Foto: Sarpsborg kommune

 

 

5)  Toppturer i Sarpsborg

Appelsintoppen (17 m) – Solbergtårnet (ca. 30 m) – Tårnet på Borgarsyssel (32 m)
Se Sarpsborg fra oven fra tre ulike tårn. Appelsintoppen er et 17 meter høyt tårn i Sarpsborgmarka. Dette er en flott plass å ta matpakken på tur i skogen. Turforslag og beliggenhet finner du her!

Solbergtårnet er en unik rasteplass med utkikkstårn ved E6 og Skjebergsletta. I en radius på omtrent en mil ligger det mange helleristninger, gravhauger og andre kulturminner.

 

Tårnet ved Olavs hall på Borgarsyssel er hele 32 meter høyt. Gå trappene eller ta heisen til toppen for å se utover Sarpsfossen, Glomma og hele byen! Vel nede igjen kan man lade batteriene og få seg noe godt i museumskafeen.

Olavs hall med utsiktstårnet på Borgarsyssel Museum. Foto.

Foto: Bente Instanes

 

 

6)  Oldtidsruta

Tolv kulturminner i Østfold
Oldtidsruta består av av tolv kulturminner tilgjengelig for publikum. Her er helleristninger og gravrøyser fra bronsealderen, steinringer og gravfelt fra jernalderen. Flere av områdene er tilgjengelige for rullestolbrukere. Et godt utgangspunkt for denne ruta er Solbergtårnet. Oldtidsruta ligger i en radius på ca en mil rundt tårnet. Mer informasjon om Oldtidsruta og de ulike kulturminnene kan lastes ned/skrives ut her!

 

Jente foran Bjørnstadskipet i Sarpsborg. Foto.

 

 

7)  Hyttekos med DNT

Østtorphytta
Man trenger ikke dra så lang for å besøke en DNT-hytte. Østtorphytta ligger i skoglige omgivelser i Sarpsborg, på grensen mot Rakkestad. Dette er en ubetjent hytte som eies av DNT-Nedre Glomma. Her kan du som medlem overnatte, gå turer i området og nyte stillheten.  Er du ikke medlem er du likevel velkommen til å ta kaffen ved hytteveggen og bruke uteområdet rundt hytta. Turforslag fra hytta og informasjon om Østtorphytta finner du her!

 

Østtorphytta. Foto.

Foto: Magne Kværum

 

 8)  Sjekk Hva-skjer kalenderen

– for Sarpsborg og Østfold!
Det er også mye annet som skjer i Sarpsborg i sommer. Olavfestivalen, Olav Den Heldige og Ranes hemmelighet, Olsok-feiring og andre arrangementer. Sjekk Hva-skjer kalenderen vår for å få oversikten over alle aktiviteter.