To jenter som griller pølser på et bål i skogen. Foto.

5 turtips

Lurer du på hva du skal finne på i Sarpsborg? Vi har samlet noen tips til deg!

 

1. Sarpsborg i et nøtteskall

Ta med deg en noe godt fra en kafé i sentrum, legg ut på tur og utforsk området rundt Sarpsfossen. Fra Borgarsyssel Museum går Tusenårsstien over fossen og helt til Hafslund Hovedgård. Langs stien kan du lese eller høre om Sarpsborgs historie på de 14 infoskiltene, i det spennende kulturlandskapet på begge sider av fossen. Visste du at det var her Olav den Hellige grunnla byen? Tusenårsstien følger også samme rute som pilegrimsleden Borgleden.

Vel framme på Hafslund Hovedgård kan du rusle rundt i den vakre parken, som er åpen for alle, året rundt. Lag gjerne en liten piknik i herskapelige omgivelser. Her er det også informasjonsskilt om stedet hvis du er nysgjerrig på mer. Etter maten kan du bevege deg enda lengre tilbake i historien, til bronsealderen og helleristningene som ligger som en øy i åkeren i enden av parken. Gå strake veien gjennom parken, ta til venstre i enden og følg grusveien noen meter.

 

 

 

2. Pilegrimsvandring på Borgleden

Lag deg et pusterom i hverdagen og gå langs vakre Borgleden i Sarpsborg. Vandre i egne tanker eller ha den gode samtalen med en turvenn. Å gå pilegrim er en vandring i spennende landskaper og natur, men også en anledning til å gå på en indre vandring i seg selv. Langs Borgleden ligger idylliske Soli Brug som har både kunstgalleri og restaurant. Det gamle sagbruket fra 1600-tallet har blitt til et av Østlandets viktigste knutepunkt for kunst. Vi anbefaler på det varmeste en tur innom når muligheten igjen byr seg. Inntil videre kan du se utstillingen «Generasjoner» av Kai Fjell digitalt.

 

3. Trill rundt på Glommastien

Fyll sekken med godsaker og nybrygget kaffe og ta pedalene fatt. Fossen rundt er en flott rundtur på sykkel, perfekt med barn. Den er ca 9 km lang og det er mange spennende opplevelser underveis, både for store og små. Start gjerne i nye Kirkeparken. Har det begynt å spire og gro der enda? Her er det plantet hele 8000 forskjellige stauder. Fortsett gjennom Kulåsparken, å se de flotte skulpturene våre. Ikke glem å stoppe for å se på mektige Sarpsfossen. Utkikkspunktet finner du ved å krysse fossen og følge gangveien under den trafikkerte veien. Visste du at den er Nord-Europas mest vannrike foss? Se hele sykkelturen her!

 

Bryggestien i Sarpsborg

4. Topptur i Sarpsborg

Frister det å komme seg litt opp i høyden? En av de mest populære turene i Sarpsborg er ruta fra bynære Glengshølen til Appelsintoppen i Sarpsborgmarka. Følg Bryggestien 450 meter før du tar trappene fatt og beveger deg oppover i terenget. Denne første delen av turen er både rullestolvennlig og fin med barnevogn.

Appelsintoppen er en av Sarpsborgs fineste friluftsplasser, med flere gapahuker, griller, krakker og utedo. Det 17 meter høye utsiktstårnet ligger 108 meter over havet og er et av de høyeste punktene i Sarpsborg. Dermed kan man nyte utsikten over flotte Sarpsborg i alle himmelretninger. Er man heldig kan man se helt til Sverige og skimte vindmøllene i Tanum.

 

5. En dag på stranda

Et sikkert vårtegn på Høysand er når Isi Bar åpner dørene igjen. Ta turen og nyt den brømte «bæggisen», eller kanskje en rosa softis? Isi Bar åpner lørdag 27. mars og holder åpent hele påsken for takeaway. 1. april åpner også Palma Kiosk & Kaffebar og du kan endelig smake deilige Loaded fries, is og donuts igjen. Høysand har også fine turområder å utforske og hvem har sagt at man bare kan dra på stranda om sommeren? Ta med deg et pledd og mat fra favorittkiosken og ha en piknik på stranda.

 

Småbarnsfamilie på grilltur i skogen. Foto.